راهنمای جامع انواع سیستم اعلام حریق: انتخاب بهترین سیستم برای امنیت شما
در این مقاله چه می خوانید؟
سیستم های اعلام حریق به منظور کشف یک یا چند محصول از حریق طراحی و ارائه شده اند و این سیستم ها به کاربران کمک میکنند تا تشخیص حریق به سرعت اتفاق بیفتد. وظیفه دیگری که این سیستم دارد، فرمان دهی سناریوی محافظت از حریق در زمان بحران است که با استفاده از پنل مرکزی اعلام حریق این فرامین به سایر سیستم ها ارسال میگردد. همچنین برخی از سنسورها قابلیت تشخیص حریق یا بحران را دارند که توسط این سنسورها، پنل مرکزی اعلام حریق فرمان شروع عملکرد را دریافت کرده و سپس فرامین لازم را صادر می نماید.
در ادامه مطلب با انواع سیستمهای اعلام حریق آشنا خواهیم شد و دسته بندی های مختلف را برای انتخاب بهتر ارائه مینماییم. این دسته بندی به طراح و کارفرما کمک بسیار ویژه ای در کاهش هزینه و طراحی بهینه خواهد کرد.
متخصصان ما در شرکت ایمن پرتو آریا به عنوان تامین کننده و مجری تخصصی سیستم های اعلام حریق متعارف و آدرس پذیر، تلاش کرده اند تا سه ویژگی کیفیت در انتخاب، سرعت در اجرا، بهینه سازی در قیمت و احترام در رفتار را رعایت کنند. برای درخواست مشاوره یا خرید و اجرای سیستم های اعلام حریق با شماره تماس ۹۱۰۱۸۵۶۷-۰۲۱ تماس بگیرید تا همکاران ما در این بخش راهنمای شما باشند.
انواع سیستم اعلام حریق _ طراحی و تجهیزات
سیستم های اعلام حریق بر اساس نحوه طراحی و نوع تجهیزاتی که کارخانه سازنده ارائه میکند به سه دسته عمده تقسیم بندی میشوند:
- سیستم اعلام حریق متعارف (Conventional Fire Alarm System)
- سیستم اعلام حریق آدرس پذیر (Addressable Fire Alarm System)
- سیستم اعلام حریق وایرلس (Wireless Fire Alarm System)
سیستم اعلام حریق متعارف در بین سیستم های مذکور ارزان ترین و ساده ترین نوع سیستم اعلام حریق است که به دلیل محدودیت هایی که دارد برای ساختمان های کوچک قابل استفاده است. برای مطالعه بیشتر درمورد اعلام حریق متعارف به این صفحه مراجعه نمایید.
سیستم اعلام حریق آدرس پذیر در بین سیستم های اعلام حریق، هوشمندترین و صد البته به دلیل ویژگی های زیادی که دارد پرکاربردترین سیستم محسوب میگردد. این سیستم ممنوعیتی در استفاده ندارد اما باید به ضوابط طراحی توجه گردد. این سیستم نسبت به سیستم اعلام حریق متعارف، ارزشمندتر است. برای مطالعه بیشتر درمورد اعلام حریق آدرس پذیر به این صفحه مراجعه نمایید.
سیستم اعلام حریق وایرلس یکی از سیستم های مدرن اعلام حریق و جهت حذف کابل کشی ارائه شده است که بالاترین قیمت را در بین انواع سیستم اعلام حریق دارد. استفاده از این سیستم ممنوعیت هایی دارد که باید مطابق استانداردهای بین المللی اجرا گردد. همچنین پیچیدگی در این سیستم ممکن است گاهی اوقات باعث از کار افتادن آن شود.
انواع سیستم اعلام حریق _ نحوه عملکرد
سیستم های اعلام حریق از نظر نحوه عملکرد را میتوان به دو دسته کلی تقسیم بندی نمود. این دو دسته در انواع سیستمهای اعلام حریق آدرس پذیر، متعارف و وایرلس وجود دارند، اما تجهیزات هر کدام از سیستمها مخصوص به خود است:
- سیستم اعلام حریق دستی (Manual Fire Alarm System)
- سیستم اعلام حریق اتوماتیک (Automatic Fire Alarm System)
(ویدیوی تشخیص حریق)
سیستم های اعلام حریق دستی همانطور که از اسم این دسته بندی مشخص است می بایست توسط افراد حاضر در محل فعال شوند. این تجهیزات در هر فضایی که سیستم اعلام حریق نصب میشوند باید حضور داشته باشند. از جمله این تجهیزات میتوان به انواع شستی اعلام حریق اشاره نمود.
سیستم های اعلام حریق اتوماتیک به سیستم هایی گفته میشود که توسط سنسورهای مختلف، یک یا چند محصول حریق را شناسایی کرده و نسبت به آن به طور خودکار واکنش نشان میدهند. این سیستم ها برای زمانی طراحی شده اند که افراد توانایی تشخیص حریق یا اعلام آن را نداشته باشند و یا قدرت تشخیص کمی داشته باشند. از آنجا که وقوع حریق برای بسیاری از مراکز و منازل عامل خطرناکی است به صورت کلی این سیستم جهت تشخیص سریع اعلان حریق مورد استفاده قرار گرفته است. انواع دتکتورهای دود، حرارت، شعله، بیم، دتکتور دود مکشی، دتکتور گاز شهر در این گروه قرار میگیرند.
همچنین برخی از سنسورهای مرتبط با اینکه جزو تجهیزات اعلام حریق محسوب نمیشوند اما در گروه تجهیزات خودکار قرار میگیرند مانند فلوسوئیچ، سنسور گاز شهری و غیره.
انواع سیستم اعلام حریق _ فضای پوشش دهی
تجهیزات اعلام حریق براساس میزان پوشش دهی و توانایی در کشف محصولات حریق براساس ابعاد هندسی تقسیم بندی میشوند. این تقسیم بندی به جهت استفاده درست از انواع دتکتور است که به طراحان کمک میکنند تا سیستم بهینه تری طراحی شود:
-
دتکتور نقطه ای
این نوع دتکتور که بسیار رایج هست در انواع مختلف دتکتور دودی، حرارتی، مولتی دتکتور دود و حرارت، دتکتور گاز شهر، مونوکسید کربن و … وجود دارد. در این نوع دتکتور، محصولات باید با غلظت مناسب به مکانی که دتکتور نصب شده است برسند تا این سنسورها فعال شوند.
-
دتکتور خطی
این نوع دتکتور برای کشف محصولات حریق در امتداد یک خط است درحال حاضر دتکتور حرارتی کابلی (Linear Heat Detector) و بیم دتکتور (Beam Detector) در این دسته بندی قرار دارند.
دتکتور حرارتی نقطهای
دتکتور دود نقطهای
-
دتکتور صفحه ای
این نوع دتکتور برای کشف محصولات حریق در یک ارتفاع مشخص طراحی شده است. این دتکتورها در ارتفاع مشخصی از کف نصب شده و در صورتیکه دود با غلظت مناسب و زمان مناسب از این ارتفاع عبور کند این سیستم فعال خواهد شد.
-
دتکتور فضایی
این نوع دتکتور در یک فضای سه بُعدی عمل خواهد کرد و به دنبال محصولات حریق میگردد. دتکتور شعله (Flame Detector) و دتکتور دود مکشی (Air Sampling System) در این گروه قرار میگیرند. به محض اینکه نوری با شدت زیاد (مانند نور شعله) پدیدار شود این سیستم شروع به فعالیت مینماید. دتکتور دود مکشی از طریق نودهای مخصوص هوا را مورد پایش و ارزیابی مدام قرار میدهد. از آنجا که در این سیستم، هوا مکیده میشود درصورت وجود دود در مناطق تمیز (مانند اتاق های سرور) این سیستم فعالیت خود را شروع خواهد نمود.
دتکتور دود مکشی
بیم دتکتور
دتکتور حرارتی کابلی
دتکتور شعله
انواع سیستمهای هشدار دهنده اعلام حریق
سیستم های هشداردهنده اعلام حریق جهت اطلاع رسانی به افراد حاضر در محل و همچنین نیروهای امداد و نجات است. اما این اطلاع رسانی نمیتواند همیشه با ترس همراه باشد و به همین جهت انواع مختلفی از سیستم های هشدار دهنده اعلام حریق توسعه پیدا کرده است:
-
سیستم هشدار دهنده صوتی
در این حالت، سیستم هشدار دهنده شامل آژیرهایی است که در صورت بروز حریق، صدایی بین 75-105 دسیبل تولید میکنند. در حالت پیشرفته تر این سیستم، صوت از پیش ضبط شده افراد حاضر در محل را مطلع نموده و هشدار تخلیه را آغاز می نماید. آژیر، سیستم صوتی هشدار دهنده هوشمند و زنگ مکانیکی از جمله این تجهیزات می باشند.
-
سیستم هشدار دهنده نوری
در این سیستم از نور به جای صوت برای اطلاع رسانی استفاده میشود. به دلیل اینکه ممکن است افراد حاضر در محل دچار مشکلات شنوایی و یا بیماری های قلبی باشند از این سیستم استفاده خواهند کرد. معمولا در بخش بیمارستانی جهت جلوگیری از هیجانات زیاد و در مراکز بازداشتی جهت جلوگیری از شورش از سیستم نوری استفاده میگردد. فلاشر، استروب، ریموت اندیکاتورها در مدل های متعارف و آدرس پذیر در این دسته قرار میگیرند.
-
سیستم هشدار دهنده از راه دور
این سیستم را به نام مانیتورینگ یا دستگاه تلفن کننده میشناسند. در این روش، درصورت بروز حریق پنل مرکزی اعلام حریق فرمان مربوطه را ارسال میکند و ماژول مانیتورینگ یا دستگاه تلفن کننده این فرمان را به ایستگاه ثانویه منتقل خواهد کرد. سیستم مانیتورینگ اعلام حریق که در بسیاری از کشورهای پیشرفته در حال اجرا و بهره برداری است یکی از پرکاربردترین سیستم های ایمنی است که در استاندارد NFPA نیز به آن اشاره شده است. با راه اندازی این سیستم هزینه های خیلی زیادی کاهش یافته و خطاهای انسانی برطرف خواهد شد.
-
سیستم هشدار دهنده ترکیبی صوت و نور
در این سیستم افراد حاضر در محل توسط صوت و تصویر (آژیر و فلاشر) از بروز حریق آگاه شده و برای تخلیه آماده خواهند شد. تجهیزاتی مانند آژیر فلاشر یا آژیر و استروب در این دسته قرار میگیرند.
خدمات تخصصی شرکت ایمن پرتو آریا در زمینه اعلام حریق
مشاوره رایگان جهت انتخاب سیستم اعلام حریق
طراحی سیستم اعلام حریق و تائیدیه آتش نشانی
تامین تجهیزات سیستم اعلام حریق متعارف و آدرس پذیر
اجرای سیستم های اعلام حریق (داکت و کابل کشی)
نصب و آدرس دهی سیستم اعلام حریق
پروگرامینگ (برنامهنویسی) و راه اندازی سیستم اعلام حریق
سرویس و نگهداری انواع سیستم اعلام حریق
برای درخواست مشاوره یا تهیه سیستم های اعلام حریق با شماره تماس ۹۱۰۱۸۵۶۷-۰۲۱ تماس بگیرید.
0 دیدگاه