بوسترپمپ آتش نشانی
در این مقاله چه می خوانید؟
بوستر پمپ آتش نشانی جهت افزایش فشار و تامین حجم آب (دبی) در سیستم های اطفا حریق مورد استفاده قرار می گیرد. بوسترپمپ آتش نشانی را با نام های مختلفی از جمله بوسترپمپ اطفا حریق، پمپ آتش نشانی، پمپ اطفا حریق در بازار می شناسند. در این مقاله قصد داریم تا اطلاعات بیشتر و کاملتری در مورد بوسترپمپ اطفا حریق (بوسترپمپ آتش نشانی) در اختیار شما قرار دهیم.
شرکت ایمن پرتو آریا مجری و تامین کننده انواع بوسترپمپ آتش نشانی و آبرسانی با تضمین کیفیت کالا، خدمات ارزشمند و قیمت مناسب آماده راهنمایی و ارائه خدمات به مشتریان عزیز می باشد. جهت ارتباط با این مجموعه میتوانید با شماره 91018567-021 تماس بگیرید.
پمپ چیست؟!
به طور کلی پمپ دستگاهی است که انرژی مکانیکی را از یک منبع خارجی گرفته و آن را به سیالی که از آن عبور مینماید منتقل میکند. تقسیم بندی پمپ ها بر اساس عوامل گوناگونی همچون نحوه انتقال انرژی، نوع سیال، متریال بکار رفته در ساخت پمپ و سایر موارد صورت میگیرد.
الکترموتور دستگاهی است که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل کرده و آنرا به پمپ منتقل میکند. این دستگاه براساس مشخصاتی که پمپ دارد از جمله نوع پمپ، نوع پروانه، تک فاز یا سه فاز بودن، توان لازم و دور لازم جهت چرخش شفت پمپ و سایر موارد تعیین میگردد.

شماتیک ظاهری و درونی یک پمپ سانتریفیوژ به همراه الکتروموتور
پمپ سانتریفیوژ
اصول کار این نوع پمپ با استفاده از نیروی گریز از مرکز ناشی از دوران پره های متحرک پایه گذاری شده است. موتور محرک، پروانه پمپ را با سرعتی برابر سرعت چرخش روتور می چرخاند و در همین حین چرخش پروانه، باعث افزایش انرژی سیال وارد شده به پمپ می شود. در این وضعیت به سیال داخل محفظه نیروی گریز از مرکز و نیروی چرخش وارد می شود که باعث افزایش سرعت سیال (و در نتیجه افزایش انرژی جنبشی آن) می گردد. بدنه پمپ به گونه ای طراحی شده است که انرژی سرعتی سیال را به انرژی فشاری تبدیل می نماید. ذرات سیال با کمک پره های متحرک به سوی پره های ثابت و مجراهای هدایت کننده و توسط آنها نیز به سوی لوله خروجی پمپ فرستاده و فشرده می شوند. امروزه بجز در موارد استثنایی که از پمپ های تناوبی استفاده می شود، در بیشتر کاربردهای آبرسانی از پمپ های گریز از مرکز استفاده می شود. برتری این پمپها بر پمپ های تناوبی در ارزانی آنها، کاربرد آسان تر و ایمنی بیشتر در کار می باشد. عیب این پمپها حساسیت آنها در برابر مواد معلق به ویژه ماسه و کم بودن بازده آنها است. البته با تغییراتی در شکل و تعداد پره ها می توان از حساسیت آنها در این زمینه کاست. ولی این کار معمولا همراه با پایین آمدن فشار سیال خروجی و بازده آنها می باشد.

بوسترپمپ آتش نشانی (به ترتیب از سمت راست به چپ: پمپ اصلی، پمپ جوکی و دیزل پمپ)
بوسترپمپ چیست؟!
بوسترپمپ به مجموعه ای گفته می شود که دو یا چند پمپ به صورت موازی به یکدیگر متصل شده باشند تا بتوانند دبی و هد مورد نیاز را با کمترین انرژی و بالاترین راندمان تامین نمایند و به دلیل اینکه پمپ های این مجموعه به صورت موازی با یکدیگر متصل می شوند دبی آب مجموعه بوسترپمپ برابر مجموع دبی پمپ های در حال کار می باشد. اساس کار بوسترپمپ آتش نشانی با توجه به الگوی مصرف (یعنی کاهش فشار) تعیین می شود. در ادامه همین مطلب به معرفی اجزا و نحوه کارکرد پمپ های یک مجموعه بوسترپمپ و بصورت کاربردی بوسترپمپ آتش نشانی می پردازیم.
وظیفه بوسترپمپ چیست؟
وظیفه بوسترپمپ ثابت نگه داشتن فشار لازم برای تامین شبکه مصرف با توجه به الگوی متغیر مصرف می باشد. از این رو هنگامیکه در شبکه، مصرفی وجود داشته باشد فشار در سیستم افت کرده و برای جبران این افت، اولین پمپ شروع به کار می کند. اگر این پمپ قادر به تامین فشار نباشد، پمپ های دیگر به همین ترتیب وارد مدار می شوند تا فشار را در محدوده معینی ثابت نگه دارند. هنگامیکه مصرف کم یا متوقف می شود، پمپ ها نیز به ترتیب از مدار خارج می شوند. کلا پمپهای یک مجموعه بوسترپمپ با توجه به الگوی مصرف، به مدار وارد و یا از آن خارج می شوند.
مزایای استفاده از بوسترپمپ چیست؟
- محدوده وسیعی را از جهت تنوع مصرف پوشش می دهد. از کاربردهای بوسترپمپ می توان به تامین فشار و دبی مورد نیاز جهت آبرسانی ساختمانهای مختلف، اطفا حریق، کشاورزی و آبیاری و … اشاره کرد.
- وقتی نوسانهای مصرف کننده بسیار زیاد باشد، بجای استفاده از یک پمپ بزرگ، از چند پمپ کوچک که به صورت بوسترپمپ هستند، استفاده می شود تا بتوان بسته به نیاز تعدادی از آنها را به کار واداشت و از کارکردن بیهوده بقیه جلوگیری نمود و در حقیقت استهلاک و مصرف انرژی به حداقل می رسد.
- به دلیل اینکه بوسترپمپ از اجزای مختلف متصل به هم تشکیل شده است، می توان با جداکردن این اجزا، بوسترپمپ را به سهولت حمل و در مکان مناسب نصب کرد.
- کارکرد دائمی بوسترپمپ را می توان با گذاشتن یک پمپ رزرو تضمین کرد و هنگام خرابی یک پمپ، پمپ رزرو وارد مدار شود تا وقفه ای در کارکرد سیستم ایجاد نگردد.
- قابلیت سرویس حین کار را دارد.
- با توجه به وجود اینورتر در سیستم پمپ های دور متغیر (راه اندازی و توقف نرم الکتروموتور) فشار و دبی ثابت و پیوسته ای را در سیستم انتقال آب داریم. همچنین با وجود اینورتر در سیستم احتمال ایجاد ضربه قوچ (که باعث آسیب دیدگی به سیستم لوله کشی و پروانه پمپ می شود) به صفر می رسد.
اجزاء تشکیل دهنده بوسترپمپ:
پمپ: جزء اصلی بوسترپمپ، پمپ ها می باشند کمی پیشتر با پمپ ها آشنا شدیم.
الکتروموتور: در اکثر قریب به اتفاق بوسترپمپ ها از الکتروموتور به عنوان موتور محرک پمپ استفاده می شود. مقدار توان مصرفی الکتروموتور بستگی به پمپ دارد. برای الکتروموتور باید نوع عایق بندی مناسب را لحاظ کرد تا در مناطق مختلف و شرایط متفاوت پاسخگو باشد. الکتروموتور از نظر مسائل ایمنی (IP) نیز باید قابل اطمینان باشد.
کلکتور مکش و دهش: ورودی پمپ ها به کلکتور مکش متصل می شوند و سیال از طریق این کلکتور وارد پمپ ها می شود. خروجی پمپ ها از طریق اتصالات، شیرآلات و فلنجها به کلکتور دهش متصل می شوند و سیال از طریق این کلکتور خارج می شود. در مصارف آبرسانی کلکتورها باید از نوع بدون درز باشند و قدرت عمل فشار بالا را داشته باشند.
شیر قطع کن: هنگامی که بخواهیم یکی از پمپ ها را برای تعمیر یا به هر دلیل دیگری از مدار خارج کنیم از شیرهای قطع کن برای قطع جریان سیال استفاده می کنیم. معمولا برای ابعاد بزرگ از شیرهای چدنی و برای ابعاد کوچک از شیرهای برنجی استفاده می شود.

شیر قطع کن دروازه ای (OS&Y)

شیر قطع کن مجهز به ارسال سیگنال
دو مدل شیر قطع کن با کاربردهای متفاوت در بوسترپمپ
شیر یک طرفه: برای جلوگیری از برگشت آب به پمپ و جلوگیری از صدمه رساندن ضربه قوچ احتمالی، از شیر یکطرفه استفاده می شود. شیرهای چدنی فلنج دار برای سایزهای بزرگ و شیرهای برنجی برای سایزهای کوچک مورد استفاده قرار میگیرند.

شیر قطع کن دروازه ای (OS&Y)

شیر قطع کن مجهز به ارسال سیگنال
دو نمونه شیر یکطرفه برای سایزهای مختلف
لرزه گیر: به دلیل اینکه بتوانی ارتعاش بوسترپمپ را به شبکه لوله کشی منتقل نکرد، از لرزه گیر در کلکتور مکش و دهش استفاده خواهد شد. هنگامیکه دبی خروجی از پمپ ها زیاد شود، ارتعاش در بوسترپمپ نیز زیاد می شود. به همین دلیل از لرزه گیر به صورت جداگانه در هر خط بوسترپمپ یعنی در ورودی و خروجی هر پمپ، استفاده می شود.

صافی y شکل به همراه شماتیک نحوه عملکرد آن
صافی: در بسیاری از موارد سیال مورد استفاده برای مصرف، حاوی ذرات ریز یا اجسامی است که حتما باید از ورود آنها به پمپ جلوگیری به عمل آید تا به پمپ صدمه ای نرسد. بنابراین از صافی برای این منظور استفاده می شود. در سیستم های آتش نشانی توصیه بر این امر است که برای هر کدام از پمپ ها یک صافی جداگانه در نظر گرفته شود تا در صورت بسته شدن یک خط، بقیه پمپ ها به کار خود ادامه دهند.

صافی y شکل به همراه شماتیک نحوه عملکرد آن
تابلوی برق و کنترل: تابلوی برق وسیله ای است که سیستم مکانیکی و الکتریکی را هماهنگ می نماید. طراحی مناسب تابلو میتواند نقش بسزایی در کارکرد مطلوب بوسترپمپ داشته باشد. تابلوهای برق و فرمان باید الکتروموتورها و پمپ ها را از خطرات احتمالی نظیر نوسانات شدید در شبکه برق و خشک کار کردن پمپ ها و غیره محافظت کنند. همچنین تابلو باید از نظر ایمنی نیز مورد تایید باشد. وظیفه کنترلر (PLC) این است که بوسترپمپ را طوری کنترل کند که در شبکه مصرف، فشار و دبی مطلوب ایجاد گردد و استهلاک نیز در پمپ ها بطور مساوی تقسیم گردد. سیستم های بکار رفته در تابلوهای فرمان و قدرت بوسترپمپ باید امکانات مناسبی به شرح زیر ایجاد نمایند:
- امکان کنترل و فرمان دهی به تعداد نامحدود پمپ
- امکان تغییر برنامه ریزی جهت کنترل سیستم بطور دلخواه
- برنامه کنترل خاص برای سیستم های آتش نشانی و سیستم های اطفاء حریق اتوماتیک
- کنترلرهای حرارتی
- کنترلرهای تغییر فاز و مدارات محافظ لازم
- امکان انتخاب خروجی های لازم جهت اضافه نمودن مدارات الکترو مکانیکی یا الکترونیکی جانبی
- امکان اضافه نمودن سنسورها و میکروسوئیچ های ورودی به سیستم

تابلوبرق بوسترپمپ آتش نشانی

شماتیک مخزن دیافراگمی
مخزن دیافراگمی: آب، سیالی است با درصد تراکم نزدیک به صفر و بطور عملی غیر قابل تراکم است. از آنجا که در خطوط پمپاژ همواره می بایست تداوم جریان سیال برقرار باشد، تا عمل ازدیاد فشار و انتقال سیال توسط پمپ انجام گیرد و با توجه به غیرقابل تراکم بودن آب، لازم است تا بخشی از سیستم پمپاژ به صورت ارتجاعی قابلیت جذب انرژی به صورت فشار یا کشش را داشته باشد. مخازن دیافراگمی این قابلیت را دارند که آب را تحت فشار معینی ذخیره نموده و در صورت نیاز دوباره آن را به سیستم بازگردانند. تحت فشار بودن دائمی سیستم پمپاژ میتواند عملکرد صحیح پرشر سوئیچها را نیز تضمین نماید. تحقیقات نشان می دهد که وجود مخزن دیافراگمی در جلوگیری از بوجود آمدن تنشهای بزرگ در اثر پدیده ضربه قوچ آب، نقش مهمی بازی می کند. از طرف دیگر برای جلوگیری از ازدیاد روشن و خاموش شدن پمپها، سعی می شود حجم مخزن دیافراگمی را قدری بزرگتر از حداقل مورد نیاز نگهداری فشار انتخاب نمایند تا مصارف کوچک از محل ذخیره مخزن تامین گردد و سپس در صورت نیاز به مقادیر بیشتر آب، با روشن شدن پمپها آب مورد نیاز تامین شده و ضمنا آب تخلیه شده از مخزن نیز دوباره جایگزین شود. هر چند این وظیفه را می توان به پمپ جوکی نیز محول نمود تا مصارف کوچک را پاسخگو باشد اما به دلایلی که ذکر شد، ترکیبی از پمپ جوکی و مخزن دیافراگمی توصیه می گردد که باعث جلوگیری از روشن و خاموش شدن مکرر پمپ های اصلی گردد.
شاسی: پمپ ها و الکتروموتورها باید روی یک شاسی مناسب قرار گیرند تا از ارتعاش و حرکت آنها جلوگیری کند. مقاومت شاسی و نوع آن بستگی به وزن و حجم الکتروموتورها و پمپ های مصرفی در بوسترپمپ دارد.
کوپلینگ: اگر پمپ و الکتروموتور با سیستم کوپلینگ درخارج از پمپ کوپله گردند، برای اتصال پمپ به الکتروموتور نیاز به کوپلینگ می باشد. این کوپلینگ متناسب با قطر شفت الکتروموتور و پمپ است. استفاده از گارد کوپلینگ برای رعایت مسائل ایمنی اجباری است.

کوپلینگ
اتصالات تبدیلی و فلنجها: برای اتصال قطعات مختلف بوسترپمپ به هم، از اتصالات و فلنجها استفاده می شود که بنابر به نوع و حجم بوسترپمپ از اتصالات و فلنجهای جوشی یا دنده ای استفاده می شود.

اتصالات تبدیلی و فلنجی
مانومتر: برای اندازه گیری فشار ورودی بوسترپمپ ، فشار خروجی بوسترپمپ و فشار تک تک پمپ ها از مانومتر استفاده می شود.

مانومتر یا گِیج فشار (Pressure Gage)
پرشرسوئیچ: برای اینکه مقدار محدوده فشار مجاز کاری بوسترپمپ را برای واحد کنترل معین کنیم، از پرشرسوئیچ استفاده می گردد.

پرشرسوئیچ مکانیکی (Pressure Switch)
تمام قطعات بکار گرفته شده در بوسترپمپ باید از نوع استاندارد بوده و استانداردهای مربوط به آبرسانی و آتش نشانی در بوسترپمپ باید رعایت گردد. همچنین تمام قطعات باید با ضریب اطمینان در نظر گرفته شوند تا بتوانند فشار ایجاد شده توسط پمپ را تحمل نمایند.

اجزاء بوسترپمپ
بوسترسازی یعنی چیدمان پمپ ها، اتصالات و رعایت استانداردها در کنار یکدیگر برای رسیدن به هدف مطلوب. هدف مطلوب در سیستم های آتش نشانی عبارتند از:
- اخذ تائیدیه سازمان آتش نشانی
- تامین فشار و دبی مورد نیاز سیستم اطفاء حریق
- ماندگاری و عمر تجهیزات در درازمدت
شرکت ایمن پرتو آریا با تسلط بر ضوابط آتش نشانی و تحویل بیش از صدها نمونه بوسترپمپ آتش نشانی برای مصارف مختلف (پروژه های S1، S2، S3 و پروژه های صنعتی) بهترین کیفیت، تحویل در سریع ترین زمان ممکن و قیمت مقرون به صرفه را سرلوحه فعالیت خود قرار داده است. جهت ارتباط با این مجموعه میتوانید با شماره 91018567-021 تماس بگیرید.
نقش پمپ ها در بوسترپمپ
پمپ ها با توجه به کارکرد خود در بوستر پمپ به سه نوع تقسیم می شوند:
پمپ اصلی: پمپ یا پمپ هایی که وظیفه تامین هد و دبی کل سیستم را دارند. این پمپ ها معمولا در زمان استارت وارد مدار می شوند.
پمپ جوکی (پمپ پیشرو): هنگامی که دبی مورد نیاز یک سیستم زیاد باشد، معمولا از پمپ های بزرگ استفاده می گردد. به تبع آن موتورهای محرک نیز انرژی زیادی برای به حرکت در آوردن پمپ نیاز دارند. در الگوی مصرفی زمانهایی وجود دارد که دبی درخواستی کم است و می توان این دبی را با یک پمپ کوچک تامین کرد و نیازی به استفاده از پمپ بزرگ نیست. به همین دلیل برای صرفه جویی در مصرف انرژی و همچنین کاهش استهلاک پمپ های بزرگ، پمپی با ظرفیت آبدهی کمتر از پمپ اصلی انتخاب می کنند تا برای مصارف کم، فقط این پمپ روشن شود و نیاز سیستم را برآورده کند. نام این پمپ، جوکی پمپ یا پمپ پیشرو است. برای حالتی که آبریزش در پمپ ها و افت تدریجی فشار در سیستم وجود دارد.از پمپ جوکی برای تامین مجدد فشار استفاده می نمایند.
پمپ رزرو: معمولا در مکانهایی که آبرسانی امری ضروری است و وقفه در آن باعث ایجاد مشکلاتی می شود (مانند بیمارستانها و کارخانجات و …) پمپی را در پکیج بوسترپمپ قرار می دهند تا در صورت خراب شدن یا توقف یکی از پمپ ها، این پمپ وارد مدار شود و وقفه ای در آبرسانی ایجاد نگردد. در بوسترپمپ آتش نشانی حتما باید یک پمپ رزرو تعبیه گردد.
0 دیدگاه