سالانه نشت گاز سمی مونوکسید کربن از بخاری، شومینه، پکیج و یا سایر وسایل گاز سوز منجر به مرگ عده زیادی از هموطنان عزیز ما می شود. متاسفانه حوادث خفگی یا اثرات سوء بر اثر استنشاق گاز مونوکسید کربن در فصل­های سرد به دلیل عدم اطلاع صحیح از عملکرد این گاز اتفاق می­افتد. در این بخش قصد داریم تا درمورد گاز مونوکسید کربن (Carbon Monoxide) بیشتر بدانیم.

بخاری ‌های بدون دودکش جدید چند سالی است که نوعی از “بخاری ‌های گازسوز” بدون نیاز به “دودکش روانه” بازار شده است که به گفته بسیاری از فروشندگان و تولید کنندگان بیشتر برای محل‌ هایی مناسب است که تردد و “انتقال اکسیژن” در آنها بالا است و نگرانی بابت اینکه گاز مونوکسید کربن در آن فضا متراکم شود وجود ندارد. اما برخی از شهروندان بدون توجه به این موضوع ، اینگونه بخاری ‌های گازسوز را برای “مصارف خانگی” انتخاب می ‌کنند و متأسفانه فروشندگان هم کمتر درباره این موضوع اطلاع ‌رسانی میکنند. 

خطرات گاز مونوکسید کربن

استفاده از بخاری‌های بدون دودکش تنها در محیط هایی که دارای تهویه و جریان مناسب هوا می‌باشند مجاز است و افراد با جدی گرفتن هشدارهای مربوط به استفاده از وسایل گرمایی، می‌توانند خانواده خود را از معرض مرگ خاموش در امان نگهدارند. در هنگام استفاده از بخاری‌های نفتی و گازی، جهت پیشگیری از مسمومیت با گاز مونوکسید کربن، اطمینان از نصب صحیح و کارکرد مناسب دودکش ها الزامی است.

خطر گاز مونوکسید کربن

چرا گاز مونوکسید کربن کشنده است؟؟

مونوکسید کربن گازی بی بو، بی رنگ و بسیار سمی است. استنشاق حتی مقادیر کم این گاز می تواند موجب مسمومیت شدید در انسان و یا حتی منجر به مرگ گردد. این گاز، محصول احتراق ناقص مواد سوختنی نظیر نفت، گاز، بنزین، زغال، چوب و… می باشد. در محیط زندگی ما، استفاده از وسایل گرمایشی معیوب، نصب غیر اصولی وسایل گرمایشی و دودکش آنها، مسدود بودن مسیر دودکش، پوسیدگی دودکش فلزی و یا وجود ترک در دیواره دودکش سیمانی و همچنین بعضی شرایط جوی و محیطی می تواند موجب انتشار گاز سمی CO در هوای محیط شوند. خودروهایی که در پارکینگ روشن هستند نیز منبع خطرناکی برای تولید گاز CO می­باشند.

آشکارساز (حسگر) مونوکسید کربن موجب افزایش ضریب اطمینان و ایمنی می­شود. چنانچه در منزل یا محل کار خود از وسایل گازسوز استفاده میکنید جهت اطلاع بیشتر مقاله  عملکرد سنسور مونوکسید کربن  را مطالعه کنید.

اثرات گاز مونوکسید کربن

اثرات گاز مونوکسید کربن

گاز مونوکسید کربن در صورت غلظت بالا هم انسان و هم حیوان را از پا در‌می‌آورد. این گاز از یک اتم کربن و از یک اتم اکیسژن تشکیل می‌شود. هنگامی که گاز مونوکسید کربن وارد سیستم تنفسی شخص می‌شود بلافاصله با گلبول‌های قرمز شخص ترکیب می‌شود و باعث می‌شود اکسیژن کمتری به اعضای بدن برسد. درنتیجه این امر باعث خواب آلودگی و احساس خستگی مفرط می‌شود و درنهایت شخص دچار بیهوشی می‌شود. در مقادیر با غلظت بالاي این گاز بیمار دچار تاري دید، عدم تعادل و توانایی در ایستادن، گیجی، منگی، تهوع و استفراغ شدید می شود و در مقادیر بسیار بالاي این گاز فرد بطور ناگهانی فوت می کند.

پیشگیری از مسمومیت با گاز مونوکسید کربن

  1. استفاده از وسایل گرمایشی استاندارد در پیشگیری از این مسمومیت از اهمیت بالایی برخوردار است و بخاری های بدون دودکش به هیچ عنوان از تولید گاز مونوکسید کربن جلوگیری نمیکند.
  2. کنترل و انسداد منافذ مسیر دودکش قبل از راه اندازی بخاری بهترین راه پیشگیری از بروز حوادث مسمومیت به شمار می رود.
  3. دقت و توجه به داغ بودن دودکش نیز بهترین آزمایش سلامت دودکش است. اگر لوله دودکش بخاری شما سرد است دلیل آن خارج نشدن محصولات احتراق و گازهای سمی ازدودکش است دراین صورت باید ضمن رفع نقص، به طور موقت با بازکردن قسمتی ازدر یا پنجره تهویه در محیط ایجاد نمائید.
  4. همچنین داشتن کلاهک مخصوص برای دودکش در پشت بام ها برای جلوگیری از عدم بروز خاموشی بخاری و به دنبال آن انتشار گاز اهمیت بالایی دارد.
  5. رنگ شعله بخاری و وسایل پخت و پز باید آبی باشد و چنانچه رنگ شعله قرمز، زرد و یا نارنجی باشد، حتما نقص در سوخت رسانی و کمبود اکسیژن در محیط است که سریعا باید تعمیر و سوخت رسانی شود. اگر رنگ شعله بخاری آبی نباشد ممکن است هوای کافی به بخاری نرسیده و تولید گاز مونوکسید کربن کند.
  6. در صورت استفاده از وسایل گرمایشی مانند بخاری و شومینه، نباید تمامی روزنه های جریان هوا در منزل و به ویژه اتاق خواب مسدود شود.
  7. از نصب آبگرمکن در حمام، روشن کردن شعله های اجاق گاز در آشپزخانه جهت گرم نگه داشتن محیط داخل خانه، جدا خودداری کرد.
  8. لوله شومینه مشترک برای چند واحد در صورت کوچک بودن سایز مجرای خروجی و لوله کشی آن باعث برگشت دود از شومینه روشن طبقات پایین به داخل آپارتمان در شومینه خاموش طبقات بالاتر می گردد.
  9. انتهای کلیه دودکش ها باید حداقل یک متر از سطح بام و حداقل یک متر از دیوار جانبی بام فاصله داشته و دارای کلاهک مخصوص (به شکل H) باشد.
  10. دودکش و اتصالات آن باید از جنس مقاوم و بدون هیچگونه منفذ یا نشتی در سرتاسر آن باشد و به کارگیری لوله های آکاردئونی آلومینیومی مجاز نیست.
  11. شیب لوله های افقی درداخل واحدها باید مثبت و روبه بالا و ارتفاع عمودی لوله دربیرون حداقل سه برابر طول افقی آن باشد.
  12. قطر لوله دودکش باید مساوی یا بزرگتر از قطر لوله خروجی دستگاه گازسوز باشد.
  13. اگر فضای خود را با شوفاژ و سیستم حرارت مرکزی گرم میکنید درزبندی و بستن منافذ به منظور جلوگیری ازاتلاف حرارتی بلاملانع می باشد.
  14. درصورتیکه از بخاری های گازسوز به منظور گرمایش محیط استفاده می کنید حتما مختصری تهویه از طریق درب یا پنجره در فضا ایجاد نمائید و از درزبندی و بستن کامل منافذ خودداری کنید.
  15. از قراردادن لوله خروجی بخاری به داخل ظرف آب جدا خودداری کنید.
  16. از به کار بردن وسایل گرمایشی بدون نصب دودکش و یا دارای نقص در دودکش جدا خودداری کنید.
  17. آب گرمکن های دیواری گازی اگر به مدت طولانی روشن باشند خطرناک می شوند.
  18. به کارگیری آب گرمکن های دیواری درفضاهای بسته یا مکان های فاقد جریان هوا، مجاز نیست.
  19. هر وسیله گازسوز باید دارای یک دودکش مستقل و منتهی به فضای بیرون باشد.
  20. سرتاسر مسیر دودکش ها را به منظور اطمینان از هدایت مناسب محصولات احتراق به فضای بیرون کنترل و اطمینان حاصل کنید.
  21. هیچگاه کباب پز یا منقل را درون خانه، گاراژ یا محوطه بسته استفاده نکنید.
  22. هیچگاه از چراغ یا بخاری نفتی یا گازی که فاقد دودکش است، درون خانه، به خصوص هنگام خواب استفاده نکنید.
  23. درون خانه، به خصوص در محل خواب تان دستگاه هشدار مونوکسید کربن نصب کنید.
  24. تعمیر وسایل گرمایشی توسط افراد غیر مجرب و بی تجربه و یا نصب آنها توسط افراد خانواده باعث ایجاد خطر می شود.
بابابرقی

شرکت ایمن پرتو آریا با ارائه خدمات مشاوره، طراحی، شبیه سازی، اجرا، نظارت، تامین اجناس، تعمیرات و نگهداری در حوزه سیستم­های ایمنی حریق شامل اعلام حریق، اطفای حریق آبی، اطفای حریق گازی، اطفای حریق فومی، سیستم­های اگزاست و تهویه دود، فشار مثبت پلکان و یکپارچه سازی سناریوی کنترل حریق با نامی خوش، سابقه درخشان و مورد تائید سازمان آتش نشانی  مشتریان عزیز را به تهیه سنسور مونوکسید کربن برای حفاظت از جان عزیزان مخصوصا در فصل سرد دعوت می­کند. جهت خرید یا مشاوره در انتخاب سنسور مونوکسید کربن با شماره 02191018567 تماس بگیرید.

دیدگاه ها

0 دیدگاه

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *